Gentse winteropvang start op 30 november 2015
vrijdag 13 november 2015
Drie winnaars wedstrijd Jong en Oud in Gent
maandag 16 november 2015

Tweede editie (Y)our Future helpt jonge werkzoekenden in zoektocht naar werk

Tweede editie (Y)our Future helpt jonge werkzoekenden in zoektocht naar werk

 

Sinds 2012 piekt de jeugdwerkloosheid in Europa als nooit tevoren. Daarom organiseert Junior Chamber International (JCI) Gent op zaterdag 21 november 2015 voor de tweede maal (Y)our Future. Dit evenement heeft als doel jongeren tussen 18 en 35 jaar uit de provincie Oost-Vlaanderen te helpen bij hun zoektocht naar werk. (Y)our Future is geen klassieke jobbeurs, wel een inspirerende dag waarbij diverse sollicitatievaardigheden, cv-advies en netwerken centraal staan. Het evenement vindt plaats in de kantoren van VDAB. (Y)our Future wordt gesteund door de Stad Gent, VDAB en andere partners.
Schepen Rudy Coddens: ‘Het is belangrijk initiatieven te ondersteunen die de drempels tussen jongeren en de arbeidsmarkt helpen wegnemen. Zeker nu het aanbod op de arbeidsmarkt aantrekt, is het belangrijk jongeren passend te ondersteunen in hun zoektocht naar een job die bij hen past.’

 

Het centrale idee van (Y)our Future is om werkzoekende hooggeschoolden tussen 18 en 35 jaar een duwtje in de rug te geven in hun zoektocht naar werk. (Y)our Future is een evenement waarbij leren, netwerken en inspiratie opdoen centraal staan. In een informeel kader kunnen deelnemers hun sollicitatievaardigheden verbeteren en hun cv laten analyseren en optimaliseren door hr-professionals. Dit alles met als doel de slaagkansen van de deelnemer op de arbeidsmarkt te verhogen.

 

‘Werk zoeken is vandaag de dag geen eenvoudige opdracht. Veel jongeren voelen zich alleen tijdens hun zoektocht. Dat is ook gebleken tijdens onze vorige editie van (Y)our Future, die door de deelnemers als zeer leerrijk en motiverend werd ervaren.’

Hendrik Hantson, voorzitter JCI Gent

 

‘(Y)our Future biedt een informeel kader waar werkzoekenden kunnen experimenteren, leren en netwerken om zo hun slaagkansen op de arbeidsmarkt te verhogen.’

Els Vanacker, projectleider (Y)our Future 2015

 

‘De focus ligt voornamelijk op ‘soft skills’ en op het optimaliseren van cv’s. ‘Soft skills’ worden vaak niet aangeleerd in een schoolse omgeving. Ze zijn nochtans essentieel tijdens het zoeken van een gepaste job en in je carrière. Daarnaast is en blijft het cv het visitekaartje dat je afgeeft aan een potentiële werkgever.’

Katrien Glas, projectleider (Y)our Future 2015

 

De Stad Gent ondersteunt dit initiatief. De Stad merkt immers dat ook hoger geschoolde jongeren moeilijker aan een job raken die hun potentieel maatschappelijk verzilvert en verder ontwikkelt. Dit initiatief biedt een netwerk voor en door jongeren, om te reflecteren over het vinden van een job, en hoe je dat aanpakt. Dit kan hoger opgeleiden niet alleen (opnieuw) goesting doen krijgen voor de arbeidsmarkt, het biedt ook ‘tips en tricks’ over hoe je je kansen op de arbeidsmarkt kunt verhogen. Ten slotte is het fijn dat jongeren zelf vrijwillig de handen uit de mouwen steken om hun leeftijdsgenoten zo’n evenement aan te bieden. De Stad hoopt dan ook dat er veel volk op afkomt.

 

Junior Chamber International (JCI) & JCI Gent

Junior Chamber International is een mondiale non-profit organisatie van jongeren tussen 18 en 40 jaar. Wereldwijd zijn er een 200.000 leden, die in 117 landen meer dan 5.000 lokale afdelingen vormen. De visie van JCI is: ‘Het leidende netwerk te zijn van actieve jongeren met burgerzin’. Elk JCI-lid heeft de overtuiging dat we om positieve verandering te creëren onszelf en de wereld rondom ons voortdurend moeten proberen te verbeteren.

 

We leven in een tijd en samenleving waarin de overheid niet alles kan regelen. In onze onderwijsinstellingen wordt vaak te hard de nadruk gelegd op harde en kwantificeerbare vaardigheden, die ons dienen voor te bereiden op het beroepsleven. Zachtere, meer mens- en gemeenschapsgerichte vaardigheden zoals ondernemen, netwerken, stimuleren van creativiteit, efficiënt vergaderen, leiding geven en beslissingen nemen, komen vaak te weinig aan bod. Deze kennis is echter essentieel voor een wereld met meer sociale, economische en geestelijke welvaart.

JCI neemt hierin een belangrijke rol op door het aanbieden van groei- en leeropportuniteiten die zijn leden stimuleert om zowel individueel als in groep een actieve en leidende rol te vervullen. De missie van JCI is dan ook: ‘Het aanbieden van groeikansen die jonge mensen aanzetten tot het creëren van positieve veranderingen.’

JCI Gent is een afdeling van JCI Vlaanderen, dat op zijn beurt onderdeel is van JCI Belgium en JCI International.

Naar aanleiding van de piekende jeugdwerkloosheid in 2012 besloot JCI The Heart Of Europe om actie te ondernemen. Zo werd (Y)our Future geboren. In een korte tijdspanne is (Y)our Future uitgegroeid tot een Europese beweging met evenementen in zeven verschillende steden over heel Europa zoals onder andere Brussel, Gent, Riga, Sofia en Londen.

 

Praktisch

(Y)our Future voor jonge werkzoekenden tussen 18 en 35 jaar op zaterdag 21 november 2015 om 9.30 uur in VDAB, Virginie Lovelinggebouw, Koningin Maria Hendrikaplein, Gent (aan het Sint-Pietersstation). Organisator is JCI Gent

Website www.yourfuturegent.com