Tweede editie (Y)our Future helpt jonge werkzoekenden in zoektocht naar werk
zondag 15 november 2015
OCMW Gent, vzw Kras en vzw SOL.I.DAR.GENT gaan de strijd aan tegen de lege brooddozen
woensdag 18 november 2015

Drie winnaars wedstrijd Jong en Oud in Gent

OCMW-voorzitter en schepen van Seniorenbeleid Rudy Coddens en schepen van Onderwijs, Opvoeding en Jeugd Elke Decruynaere reikten op maandag 16 november in het stadhuis de prijzen uit van de eerste editie van de wedstrijd ‘Jong en Oud in Gent’. De eerste prijs was voor een intergenerationeel project tussen woonzorgcentrum Tempelhof en basisschool De Buurt. Op plaatsen twee en drie volgden een moestuinproject in Ledeberg en Shoot!, dat jongeren en senioren rond het Scheldeoord samenbrengt via fotografie.

De jaarlijkse wedstrijd ‘Jong en Oud in Gent’ is een gezamenlijk initiatief van Stad en OCMW Gent en beloont initiatieven die jong en oud samenbrengen. Die activiteiten leiden tot meer wederzijds respect en begrip en maken van Gent een leeftijdsvriendelijke stad. Gentenaar en auteur van het boek ‘Ondeugend ouder worden’ Zaki (70) is peter van de wedstrijd.

Goede voorbeelden financieel belonen

“We lanceren de wedstrijd op 29 april, de Europese Dag van de Intergenerationele Solidariteit. Kandidaten kunnen tot begin september een project indienen en zich daarbij laten inspireren door de website www.jongenoudingent.be. Een jury van jongeren en ouderen selecteert drie winnaars, waarna tijdens de Seniorenweek de prijsuitreiking volgt. De winnaars krijgen een geldprijs omdat we goede voorbeelden financieel willen belonen. Kandidaten moeten al op voorhand aangeven waarvoor ze de geldprijs willen gebruiken”, lichten Rudy Coddens en Elke Decruynaere toe.

Enige Europese stad

“Wij zijn trouwens de enige Europese stad die via een digitaal platform en een wedstrijd burgers, verenigingen en scholen aanmoedigt om samenwerkingen en ontmoetingen tussen verschillende generaties op te zetten”, aldus nog Rudy Coddens en Elke Decruynaere.

Voor deze eerste editie van ‘Jong en Oud in Gent’ werden niet minder dan 23 projecten ingediend. Daaruit koos de jury drie winnaars.

10 jaar intergenerationeel project De Buurt en wzc Tempelhof

De eerste prijs, goed voor 750 euro, gaat naar ’10 jaar intergenerationeel project De Buurt en wzc Tempelhof’. De voorbije 10 jaar werkten kleuters vanaf 4 jaar van basisschool De Buurt uit de Kartuizerlaan en bewoners van het woonzorgcentrum Tempelhof uit de Sint-Margrietstraat rond een gezamenlijk jaarthema.

Met het geld willen de initiatiefnemers een professionele kortfilm maken, die de voorbije en de komende activiteiten belicht. “Eén van de belangrijkste troeven is dat de film laat zien dat mensen met dementie in een woonzorgcentrum veel kunnen betekenen voor kinderen en omgekeerd”, zegt juryvoorzitter Bie Hinnekint. “Daarnaast kan de film zeer inspirerend werken voor andere woonzorgcentra en basisscholen.”


Moestuinproject Ledeberg

Het intergenerationeel ‘Moestuinproject Ledeberg’ legt beslag op de tweede plaats. Bij het project zijn heel wat partners betrokken: woonzorgcentrum De Vijvers, Samenlevingsopbouw Gent, de Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren (Velt), het Onze-Lieve-Vrouwcollege, basisschool De Kleurdoos, Brede School Ledeberg en buurtbewoners.

In de tuin van De Vijvers komen buurtbewoners en schoolkinderen wekelijks tuinieren. Dat lokt bewoners van De Vijvers naar buiten en brengt buurtbewoners van alle leeftijden met elkaar in contact. Voor kwetsbare ouderen zijn er tuinierbakken op aangepaste hoogte, zodat ook zij kunnen meedoen.

Jong en oud oefenen samen hun groene vingers en wisselen verhalen over tuinieren, groen en zoveel meer over vroeger en nu uit. Elk jaar vindt er een oogstfeest plaats.

De initiatiefnemers willen de geldprijs van 500 euro gebruiken om de tuintjes uit te breiden en extra plantenbakken aan te kopen. De vraag in het ‘groenarme’ Ledeberg is en blijft groot.

Shoot! Hangjongeren en hangouderen voor de lens en achter de camera

De derde prijs is voor ‘Shoot! Hangjongeren en hangouderen voor de lens en achter de camera’. Het gaat om een gezamenlijk project van Echo’s uit de wijk en vzw Jong in het Scheldeoord aan de Wolterslaan.

Bedoeling is om jongeren en ouderen samen te brengen door met hen, onder leiding van een professioneel fotograaf, fotoshoots te doen rond mode en streetstyle. Daarnaast gaan ze ook zelf fotografisch op verkenning in hun buurt.

Eén van de grote troeven van het project is dat het zeer kwetsbare doelgroepen met elkaar in verbinding brengt: probleemjongeren en ouderen uit de woonblokken van het Scheldeoord die nergens anders terechtkunnen. Door die ontmoetingen worden ook wederzijdse vooroordelen uit de weg geruimd en verstaan beide groepen elkaar beter.

Met de geldprijs van 250 euro willen de initiatiefnemers een leegstaande directeurswoning opfleuren met de beelden die gemaakt zijn met en door de jongeren en senioren (hoogtewerker inzetten, extra beelden afdrukken). Tegelijk willen ze er een feestelijk ontmoetingsmoment van maken door voor taart en hapjes te zorgen.

 

Als u meer informatie wenst, kunt u contact opnemen met:

  • Nel Martens, communicatieambtenaar OCMW Gent, 0473 33 77 53
  • Bie Hinnekint, juryvoorzitter en stafmedewerker departement Ouderenzorg OCMW Gent, 0476 99 99 72