Meerjarenplan in evenwicht ondanks grote uitdagingen
donderdag 12 november 2015
Tweede editie (Y)our Future helpt jonge werkzoekenden in zoektocht naar werk
zondag 15 november 2015

Gentse winteropvang start op 30 november 2015

Gentse winteropvang start op 30 november

 

Op maandag 30 november 2015 start de Gentse winternachtopvang voor dak- en thuislozen. Tot 14 maart 2016 zijn er veertig extra bedden beschikbaar, wat een totaal maakt van 105 bedden.

Verschillende partners in Gent zorgen het hele jaar door voor een zo goed mogelijke hulp- en dienstverlening aan dak- en thuislozen. Zo is er onder meer een werkgroep die alles in goede banen leidt voor wat betreft nachtopvang, met vertegenwoordigers van het OCMW, de stad Gent, het Centrum Algemeen Welzijnswerk Oost-Vlaanderen (CAW) en Huize Triest-Gemeenschapshuis Tabor.

 

Veertig extra bedden

 

De bijkomende winternachtopvang van veertig extra bedden in de voormalige site 2 van het AZ Jan Palfijn (Koningin Fabiolaanlaan 57, 9000 Gent) komt bovenop de bestaande capaciteit van 65 nachtopvangbedden die het hele jaar door beschikbaar zijn in Nieuwland (40 bedden) en Huize Triest-Gemeenschapshuis Tabor (25 bedden). Dit maakt een totaal van 105 bedden om de winterperiode te overbruggen.

 

De site aan de Koningin Fabiolalaan werd vorig jaar als noodoplossing ter beschikking gesteld. Uiteindelijk kan de locatie ook dit jaar nog gebruikt worden voor winteropvang. Dit is een noodzaak, gezien er voor de winterperiode 2014-2015 gemiddeld 102 bedden per nacht bezet werden. Gent is nog steeds op zoek naar een locatie voor winternachtopvang voor de komende jaren.

 

Soep en douche

 

Dak- en thuislozen die nood hebben aan een bed kunnen voor een eerste nacht zelf een bed in nachtopvang reserveren. Ze kunnen hiervoor vanaf 11 uur bellen naar het gratis nummer 0800 62 227. Als ze verder gebruik willen maken van nachtopvang kan een professionele hulpverlener hen hierbij begeleiden.

 

Gebruikers van de winternachtopvang krijgen ’s avonds een kom soep en de mogelijkheid om zich te douchen. ’s Ochtends is er een sober ontbijt.

 

De winternachtopvang is dagelijks geopend van 21 tot 9 uur.

 

Bovenop de winternachtopvang is er een netwerk van organisaties actief die opvang overdag, maaltijden, douchemogelijkheden enz. aanbieden.

 

Vrijwilligers

 

Elk jaar bieden ook burgers zich aan die iets willen doen voor dak- en thuislozen. Zij doen dit best in samenwerking met een bestaande organisatie.

 

Bij Gentinfo (09 210 10 10) kan de burger terecht voor meer informatie over de verschillende organisaties en initiatieven. Zo vinden zij het snelst een aanbod dat bij hun vraag past, en komt de aangeboden hulp op de juiste plaats en bij de juiste mensen terecht.

 

Meer informatie

 

Indien u meer informatie wenst, kunt u contact opnemen met:

Nel Martens

Communicatieambtenaar OCMW Gent

0473 33 77 53

 

 

OCMW Gent is er voor iedereen.
Het Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn van Gent verzekert het welzijn van elke burger. Met prioritaire aandacht voor kwetsbare groepen streeft OCMW Gent naar een menswaardig leven voor elke Gentenaar.
De dienstverlening van OCMW Gent is georganiseerd rond 6 thema’s: geld, gezondheid, rechten, vrije tijd, werk en opleiding, wonen.
Voor meer informatie kunt u terecht op www.ocmwgent.be