Woonzorgcentrum Zonnebloem viert 10-jarig bestaan
dinsdag 22 september 2015
Dag van verzet tegen Armoede op 17 oktober 2015
zaterdag 17 oktober 2015

Werkzoekenden stigmatiseren helpt niet. Hen begeleiden wel!

Werkzoekenden stigmatiseren helpt niet. Hen begeleiden wel!

Gent, 6 oktober 2015

Volgens VOKA is er in de haven van Gent werk voor iedereen die wil werken. Dat schrijft Het Nieuwsblad vanmorgen. De komende tijd zijn er bij 51 havenbedrijven ruim 850 jobs in te vullen. De voorkeur zou gaan naar (gespecialiseerde) schoolverlaters en mensen met werkervaring. Niet naar werkzoekenden. Want, zo stelt VOKA-topman Geert Moerman, werkgevers hebben schrik dat (langdurig) werkzoekenden een attitudeprobleem hebben. Als stigmatisering kan dat tellen.

De werkgeversorganisatie  doet haar uitspraken na een bevraging bij 51 havenbedrijven. Daaruit blijkt dat die bedrijven (samen) 852 mensen gaan aanwerven. Dat zijn niet allemaal nieuwe banen. Vaak gaat het om vervangingen, bijvoorbeeld na pensionering. Bovendien gaat het in grote mate om gespecialiseerde jobs of jobs waar een specifieke opleiding voor nodig is: industrieel ingenieurs, procesoperatoren, elektriciens, heftruckchauffeurs, noem maar op.

De uitspraken van VOKA zijn dus sterk misleidend. Rudy Coddens, OCMW-voorzitter en schepen van Werk: “Dat er 852 jobs worden ingevuld in de Gentse haven, vind ik fantastisch nieuws. Maar dit misbruiken om  te beweren dat er werk is voor iedereen die wil werken, getuigt van weinig realiteitszin. Vergeten we immers niet dat er in Gent momenteel 15.700 werkzoekenden zijn, en dat die mensen niet allemaal zomaar klaar zijn om in specifieke vacatures ingezet te worden. Gewoon ‘willen’ werken volstaat dus niet. Je moet het juiste profiel en de juiste competenties hebben. Net daarom blijven we investeren in alle werkzoekenden, zodat hun kansen op werk groter worden.”

Maar kennelijk gelooft VOKA niet in deze mensen. Meer nog, ze stigmatiseert hen, en doet alsof hun werkloosheid ‘hun’ probleem is. Nochtans ligt de hoge werkloosheid evenzeer aan het gegeven dat er net te weinig jobs zijn, zeker voor wie het moeilijk heeft op de arbeidsmarkt: voor wie laaggeschoold is, te weinig ervaring heeft of een anderstalige achtergrond. “Als lokale overheid blijven we samen met de VDAB inzetten op gepaste coaching en opleiding,” vervolgt Rudy Coddens.  “Hen stigmatiseren, zoals VOKA doet, helpt niet.”

Die stigmatisering is overigens extra tragisch als je weet dat minister Muyters, toch een voormalig topman van VOKA, toeleidingskanalen als Jobkanaal afbouwt, zonder duidelijk alternatief. Want net nu zijn die instrumenten meer dan nodig, om het juiste talent in het juiste bedrijf te krijgen. Want de economische motor slaat net nu weer aan. In Gent de laatste tijd sterker dan in de rest van Vlaanderen. Net nu hebben de bedrijven dus nood aan het juiste talent. “Wie die mensen zijn, en wat hun achtergrond is, zou niet mogen uitmaken,” concludeert Rudy Coddens.

 

Bevoegd:

OCMW-voorzitter en schepen van Seniorenbeleid, Werk en Armoedebestrijding, de heer Rudy Coddens, 0476 49 15 36.

Meer info:

Eddy Van de Walle, 0476 71 83 25.