Groepswonen voor senioren – actieve senioren gezocht!
dinsdag 15 september 2015
Werkzoekenden stigmatiseren helpt niet. Hen begeleiden wel!
dinsdag 6 oktober 2015

Woonzorgcentrum Zonnebloem viert 10-jarig bestaan

Woonzorgcentrum Zonnebloem viert 10-jarig bestaan

 

Met receptie en optreden van Gunther Neefs op 26 september

 

 

Beste journalist

 

Graag nodigen wij u uit op de viering van het 10-jarig bestaan van woonzorgcentrum Zonnebloem op zaterdag 26 september. Het feest vindt plaats in een tent in de grote tuin van Zonnebloem en valt niet toevallig samen met de Zwijntjeskermis in Zwijnaarde. Want Zonnebloem stelt zijn gebouwen en tuin graag open voor het plaatselijke verenigingsleven en buurtbewoners.

 

Woonzorgcentrum Zonnebloem telt 130 plaatsen voor langdurige opname en 5 plaatsen voor kortverblijf. Tien jaar geleden opende het de deuren. Senioren van vier verschillende rusthuizen vonden er een nieuwe thuis. “Het nieuwe woonzorgcentrum bood plaats aan de bewoners van het vroegere tehuis Zonnebloem in Zwijnaarde, van Ons Tehuis in Oostakker en van Sint-Amandus in Sint-Amandsberg. Die laatste twee rusthuizen sloten de deuren. Ook de bewoners van het rust- en verzorgingstehuis Jan Palfijn verhuisden naar Zwijnaarde”, herinnert OCMW-voorzitter Rudy Coddens zich nog. Vandaag leven er in Zonnebloem nog altijd 9 senioren die de verhuizing meemaakten.

 

Glazen Huis

 

Van in het begin profileerde Zonnebloem zich als een glazen huis, waar iedereen welkom is. Het woonzorgcentrum ligt dan ook midden in de dorpskern van Zwijnaarde. Iedereen kan er genieten van de mooie, grote tuin. “Tijdens de zomereditie van de Zwijntjeskermis wordt in onze tuin het vuurwerk afgestoken. Het ziet hier dan zwart van het volk. Een paar jaar geleden stond er een circustent opgesteld. Een tent die we vaak gebruiken voor eigen activiteiten en voor die van lokale socio-culturele verenigingen. Tussen ons en de buurt bestaat er een sterke verbondenheid”, zegt Wim Verbeke, coördinator animatie-reactivatie van Zonnebloem.

 

Tentoonstellingsmaker

 

Zo stelt Zonneboem zijn gebouw en tuin open voor concerten, recepties, vergaderingen en tentoonstellingen. Zelf verwierf het ook een reputatie als tentoonstellingsmaker. Met het kunstproject ‘Vogels over de vloer’, waar wijlen Jan Hoet mee zijn schouders onder zette, won het zelfs de prestigieuze Prinses Mathilde-prijs. Ook wielerliefhebbers vonden de weg naar Zonnebloem met tentoonstellingen over de Tour de France en de Zesdaagse van Gent. Volgend jaar staat een tentoonstelling over de Olympische Spelen gepland.

 

Prijs voor creatiefste bedrijfsfilm

 

Met de zelfgemaakte clip ‘Alles ziet er anders uit hier in Zonnebloem’, die toont dat het goed leven is in een woonzorgcentrum, kaapte Zonnebloem in 2011 de eerste prijs weg in de categorie ‘meest creatieve bedrijfsfilm’ op het Festival van de Bedrijfsfilm.

 

Zonnebloem werkt ook almaar meer outreachend, met bijvoorbeeld infosessies rond dementie, het levenseinde of een gezamenlijk buurtfeest.

 

Jong en oud

 

De bewoners vinden al die drukte best plezant. Ze slaan een babbeltje met de bezoekers en halen herinneringen van vroeger op. Zonnebloem mikt daarbij heel sterk op intergenerationele activiteiten tussen jong en oud.  Een wisselwerking die voor beide generaties een enorme verrijking is.De kinderen van de naburige lagere school Sint-Vincentius zijn tijdens de speeltijd bv. nadrukkelijk aanwezig in en rond de campus. Met de leerlingen van het Instituut Bert Carlier werd al menig project opgezet.

 

Wij en de buurt

 

Naar aanleiding van het 10-jarig bestaan is een bijzondere poster gemaakt. De huisfotograaf van Zonnebloem nam foto’s van bewoners, personeelsleden, vrijwilligers, bezoekers en externe partners en bewerkte die tot een collage waarin verbondenheid centraal staat. “Het beeld vat perfect onze filosofie samen. Wij denken in wij-vorm: wij en de buurt, wij en de kinderen, wij en de jongeren”, stipt Wim Verbeke aan.

 

Gunther en Louis Neefs

 

Het feest wordt opgeluisterd door een optreden van Gunther Neefs en die keuze is evenmin toevallig. “Onze bewoners horen in hem de stem van zijn vader terug, Louis Neefs, die in hun tijd een zeer populair en geliefd zanger was. Zo krijgt het optreden ook een intergenerationele toets.”

 

Praktische info

 

Waar? Woonzorgcentrum Zonnebloem, Hutsepotstraat 29, 9052 Zwijnaarde, in een tent op het grasveld.

Wanneer? Zaterdag 26 september vanaf 14 uur

Programma:

·         14.00 uur: verwelkoming door OCMW-voorzitter Rudy Coddens

·         14.30 uur: receptie verzorgd door IKOOK, een leerwerkplek voor cliënten van OCMW Gent

·         15.15 uur: optreden Gunther Neefs met orkest

 

Als u meer informatie wenst, kunt u contact opnemen met:

·         Nel Martens
Communicatieambtenaar OCMW Gent
0473 33 77 53

·         Stijn Segers
Directeur van wzc Zonnebloem
0478 45 28 88

 

 

 

OCMW Gent is er voor iedereen.
Het Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn van Gent verzekert het welzijn van elke burger. Met prioritaire aandacht voor kwetsbare groepen streeft OCMW Gent naar een menswaardig leven voor elke Gentenaar.
De dienstverlening van OCMW Gent is georganiseerd rond 6 thema’s: geld, gezondheid, rechten, vrije tijd, werk en opleiding, wonen.
Voor meer informatie kunt u terecht op www.ocmwgent.be