Sociale restaurants ontvangen extra middelen binnen nieuw subsidiekader vanaf 2016
donderdag 10 september 2015
Woonzorgcentrum Zonnebloem viert 10-jarig bestaan
dinsdag 22 september 2015

Groepswonen voor senioren – actieve senioren gezocht!

Groepswonen voor senioren


15 september 2015

 

 

OCMW Gent zoekt actieve senioren die kiezen voor de formule van groepswonen. Daarbij wonen ze zelfstandig, maar delen ze enkele ruimtes en zorgen ze voor elkaar. De samenstelling van de toekomstige bewonersgroep start nu al.  Eind 2018 kunnen ze hun intrek nemen in het nieuwe pand.

 

 

Op de site van het vroegere lokaal dienstencentrum De Muide (de voorloper van De Waterspiegel) in de New-Orleansstraat verrijst tegen eind 2018 een gemeenschapshuis voor actieve senioren met negen flats.

De bewoners hebben een eigen slaapkamer, badkamer en leefruimte met kitchenette. De keuken, bergruimte, wasplaats, zitruimte en tuin zijn gemeenschappelijk. Alle ruimtes zijn ingericht volgens de principes van het levenslang wonen.

Het groepswonen richt zich in de eerste plaats tot alleenstaanden, maar ook koppels zijn welkom. De provincie Oost-Vlaanderen steunt financieel.

 

Veel voordelen

Co-housen of samenhuizen biedt veel voordelen: de bewoners voelen zich niet eenzaam en kunnen langer zelfstandig blijven wonen. “Bedoeling is dat ze spontaan voor elkaar zorgen. Wie niet graag kookt, doet bijvoorbeeld de boodschappen of onderhoudt de tuin. Zo zet iedereen zijn eigen sterktes in. Ook voor familie is het een hele geruststelling dat er altijd iemand in de buurt is”, zegt Rudy Coddens, voorzitter van OCMW Gent.

 

Wie komt in aanmerking?

“Veel selectiecriteria zijn er niet”, stipt Kim Vanden Noortgate, projectleider, aan. “We zoeken jonge en oude senioren die in Gent gedomicilieerd zijn. Je moet zelfstandig kunnen wonen en, heel belangrijk, je kiest expliciet voor de groepsformule. In deze woonvorm primeert de groep boven het individu. Het project kan maar slagen als de groep goed draait en de bewoners bij elkaar passen.”

 

Groepsvorming

Voor het proces van de groepsvorming laat het OCMW zich begeleiden door de vzw Abbeyfield, dé expert als het gaat over groepswonen voor senioren in België. “Na de infosessies kunnen geïnteresseerden hun naam opgeven. Begin 2016 willen we al met die groep regelmatig samenkomen. Daarin peilen we naar hun engagement: is het echt iets voor hen? Maar het zijn uiteindelijk de mensen zelf die tot een bewonersgroep moeten komen. De groep zal zich vanzelf vormen. Onze rol bestaat erin om hen te begeleiden. Wij gaan niet zeggen: jij wel en jij niet”, aldus voorzitter Coddens.

 

Autonomie

Een woonassistent moet later het samenleven in goede banen leiden. “Maar we mikken maximaal op de autonomie van de bewoners. Zij zijn verantwoordelijk voor het reilen en zeilen. Zij stellen zelf de huisregels op. Zij krijgen ook inspraak bij de vormgeving van het gebouw. Moeten er bv. een gemeenschappelijke hobby- en logeerkamer komen?”

 

De huurprijs schommelt rond de 650 euro. “We willen de flats graag als assistentiewoningen laten erkennen zodat huurders met een laag inkomen in aanmerking komen voor een premie”, geeft Kim nog mee.

 

Indien u meer informatie wenst, kunt u contact opnemen met:

Nel Martens, communicatieambtenaar OCMW Gent, 0473 33 77 53

 

 

OCMW Gent is er voor iedereen.
Het Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn van Gent heeft als missie het welzijn van elke burger te verzekeren. Met prioritaire aandacht voor kwetsbare groepen streeft OCMW Gent naar een menswaardig leven voor elke Gentenaar.
De dienstverlening van OCMW Gent is georganiseerd rond 6 thema’s: geld, gezondheid, rechten, vrije tijd, werk en opleiding, wonen.
Voor meer informatie kunt u terecht op www.ocmwgent.be