OCMW Gent verkoopt tuin aan Orthopedagogisch Centrum Nieuwe Vaart vzw
maandag 4 mei 2015
“OCMW Gent helpt meeste cliënten aan ‘echt werk’”
woensdag 17 juni 2015

Derde Werkpunt opent deuren in Buurtcentrum Sint-Amandsberg

werkpunt 3

Op dinsdag 2 juni 2015 opent de Stad Gent, samen met de VDAB, een derde Gentse Werkpunt. Dit derde werkpunt wordt gehuisvest in het Buurtcentrum Sint-Amandsberg (Doornakkerstraat 54, 9040 Gent – Sint-Amandsberg). Daar is ook andere buurtgerichte dienstverlening gehuisvest, zoals de Woonwinkel, het OCMW-welzijnsbureau, enz. Een jaar geleden gingen de eerste Werkpunten van start in Ledeberg (Welzijnsknoop) en in de Rabotwijk (Buurtcentrum). Werkpunten zorgen voor een laagdrempelige werkdienstverlening in de buurt. Ze ondersteunen werkzoekenden en leefloongerechtigden in hun zoektocht naar werk. Met succes, want een grote groep Gentse werkzoekenden en OCMW-cliënten, meer dan 500 in totaal, vond intussen al de weg naar een van de werkpunten.

 

Voortaan zullen dus ook de werkzoekenden uit de Dampoortwijk en Sint-Amandsberg terecht kunnen bij een Werkpunt in hun buurt. Er is gekozen voor de Dampoortwijk omdat zich daar net als in andere wijken van de 19de-eeuwse gordel een hoge nood stelt op het vlak van werk en inkomen. De wijk wordt getroffen door hoge werkloosheidscijfers. Vooral jongeren (-25 jaar) en oudere werkzoekenden ervaren moeilijkheden om aan de bak te komen. Tegelijk zorgt de inplanting van het derde werkpunt in deze buurt, in combinatie met de VDAB-werkwinkels in de Kongostraat en aan het station Gent-Sint-Pieters, voor een optimale spreiding van werkgerichte dienstverlening. Het Werkpunt  in de Dampoortwijk wordt – letterlijk – gehuisvest tussen het Buurtcentrum en het lokale OCMW-Welzijnsbureau. Op die manier wordt fysiek de uitwisseling georganiseerd met de andere diensten in het Buurtcentrum. Het Werkpunt kan dus terugvallen op een breed uitgebouwd en performant netwerk van sociale organisaties.

 

De Werkpunten kwamen tot stand vanuit de samenwerking tussen de Stad Gent, het OCMW en de VDAB. Ze worden bemand door de Dienst Werk en vormen een buurtgerichte aanvulling op de VDAB-dienstverlening in onze stad, waarmee ze maximaal uitwisselen.

In een Werkpunt kunnen werkzoekenden terecht voor informatie, advies, oriëntatie, administratieve ondersteuning enz. Kortom, persoonlijke, aangepaste hulp bij de zoektocht naar een job of een passende beroepsopleiding. Dat alles aansluitend op het Werkwinkel-aanbod. Een Werkpunt mag dan ook gezien worden als een vooruitgeschoven post van de Werkwinkel in de buurt.

 

Voorafgaand aan de opening van het Werkpunt op dinsdag 2 juni 2015 vindt in het Buurtcentrum een ‘Jobinfobeurs’ plaats. Een beurs voor buurtbewoners die op zoek zijn naar werk of naar een beroepsopleiding die toegang geeft tot de arbeidsmarkt. Verschillende opleidingsorganisaties en bedrijven (waaronder de VDAB, Ikea, Max Mobiel, De Stap en andere) nemen deel aan de beurs.

 

Uitnodiging voor de pers

De pers is van harte welkom op de opening door schepen Rudy Coddens en VDAB-regiomanager Yoeri Van Hullebusch van het derde Werkpunt op dinsdag 2 juni 2015 om 13.30 uur in het Buurtcentrum Sint-Amandsberg, Doornakkerstraat 54, 9040 Gent – Sint-Amandsberg. Om 14 uur is er een receptie. De opening wordt voorafgegaan door een jobbeurs van 9 tot 12.30 uur.

 

Informatie

– Dienst Werk, AC Portus, Keizer Karelstraat 1, 9000 Gent, tel. 09 266 83 00, fax 09 266 83 59,
e-mail werk@stad.gent

– Werkpunt Dampoort, Buurtcentrum Sint-Amandsberg, Doornakkerstraat 54,

9040 Gent – Sint-Amandsberg

Open alle werkdagen behalve vrijdag van 9 tot 12 uur, namiddag op afspraak
Verantwoordelijke: Regina Lehmann, tel. 09 266 83 00 , e-mail werkpunt.dampoort@stad.gent

 

Bevoegd

De heer Rudy Coddens, schepen van Seniorenbeleid, Werk en Armoedebestrijding en voorzitter OCMW, stadhuis, Botermarkt 1, 9000 Gent, tel. 09 266 53 58, fax 09 266 53 79,
e-mail schepen.coddens@stad.gent