Studenten en senioren onder één dak
woensdag 1 oktober 2014
Kinderen gratis op skivakantie
zondag 28 december 2014

OCMW Gent maakt erkende assistentiewoningen goedkoper om senioren uit WZC’s te halen

Bron: GENT 14/11 (BELGA)

Om senioren met een beperkt inkomen langer zelfstandig te laten wonen en de druk op wachtlijsten van woonzorgcentra te verlichten, besliste de Gentse OCMW-raad om een premie toe te kennen aan 65-plussers die in erkende assistentiewoningen verblijven.

Assistentiewoningen zijn de “serviceflats” van vroeger, maar met een aantal extra voorwaarden op vlak van infrastructuur en dienstverlening. De huurprijzen variëren tussen 600 en 1.780 euro per maand, daarbovenop komen nog kosten voor onder meer zorg of voeding.

“Maar we merken dat voor senioren met een bescheiden pensioen assistentiewoningen vaak financieel te hoog gegrepen zijn”, zegt OCMW-voorzitter Rudy Coddens. “Er bestaat nu ook een systeem van financiële tegemoetkomingen, maar dat is zeer beperkt.” Het gevolg is dat ofwel mensen thuis blijven of in een woonzorgcentrum terechtkomen, ook als dat niet nodig is, en daarmee worden plaatsen ingenomen van mensen die zwaar zorgbehoevend zijn.

De nieuwe premie bedraagt 752 euro per maand voor een alleenstaande en 1.304 euro voor een koppel, het OCMW Gent besliste overigens om niets terug te vorderen van kinderen. De omvang van het bedrag hangt af van de huurprijs, die maximaal 31,54 euro per dag mag bedragen, en het inkomen en vermogen van de senior. Het OCMW berekende dat de helft van de 694 assistentiewoningen in aanmerking komt.

Voor het OCMW blijft de budgettaire impact beperkt. “We hebben berekend dat de meerkosten op jaarbasis 17.000 euro bedragen”, zegt Jan Lambrecht (OCMW Gent). “Dat komt omdat we nu al financieel tussenkomen voor bewoners in een woonzorgcentrum.”

Gent wil nog meer inzetten op zelfstandig wonen voor senioren. In het plan “Ruimte voor Ouderen” staat dat tegen 2030 Gent ongeveer 1.500 erkende assistentiewoningen moet tellen, het dubbele van wat er nu bestaat. ./. TIP/