Eerstejaarsstudente gaat op kot bij 80-jarige dame
donderdag 18 september 2014
OCMW Gent maakt erkende assistentiewoningen goedkoper om senioren uit WZC’s te halen
vrijdag 14 november 2014

Studenten en senioren onder één dak

Studenten en senioren onder één dak! #dagvandeouderen

Samenwerken loont, ook op de internationale dag van de ouderen. In een samenleving waarin het individu steeds meer een hoofdrol lijkt op te eisen, tonen we elke dag opnieuw dat het anders kan. Het is immers veel verstandiger en goedkoper om samen oplossingen te vinden voor problemen waar we allemaal voor staan, vroeg of laat. De stad Gent neemt de vlucht vooruit en brengt senioren en jongeren daarom onder één dak: een win-win voor beiden.

Om een antwoord te bieden op de vergrijzingsgolf en de toenemende vereenzaming in de stad (en bij uitbreiding onze hele samenleving) ging de Gentse OCMW-voorzitter Rudy Coddens op zoek naar alternatieven. Studenten en senioren onder één dak brengen is daar één van.

“Veel senioren kunnen aangepaste woonvormen gebruiken”, legt Coddens uit. “Met de stad Gent zorgen we voor nieuwe woonzorgcentra en woningen op maat, maar dat volstaat niet. Daarom willen we senioren en studenten met elkaar verbinden, onder één dak. Het is een oplossing voor ouders die op zoek zijn naar een betaalbare kamer voor hun studerende kinderen en anderzijds haalt het senioren uit hun isolement.”

“Het sociaal contact en de huiselijke sfeer ervaren zowel senioren als jongeren als een enorme plus. Vaak wonen senioren alleen in een veel te grote woning. In ruil voor een betaalbare kamer kan de student eens een boodschap doen, op de huisdieren passen of een computerles geven, waarom niet? Professionele thuiszorg is dit allerminst en mag dat ook nooit worden. Maar aan jongeren met ouderen verbinden, zien wij alleen maar voordelen. Hopelijk werkt dit inspirerend voor andere steden.”