Geïntegreerde aanpak van armoede en meer cliënten aan het werk
maandag 23 juni 2014
Studenten en senioren onder één dak
woensdag 1 oktober 2014

Eerstejaarsstudente gaat op kot bij 80-jarige dame

Beste journalist

 

Hospitawonen waarbij studenten inwonen bij senioren, is sinds vandaag een feit in Gent. Een eerstejaarsstudente chemie en een 80-jarige vrouw hebben als eersten een huurcontract in die zin ondertekend. Hospitawonen is één van de manieren waarop OCMW Gent senioren zo lang mogelijk zelfstandig thuis wil laten wonen in de best mogelijke omstandigheden.

 

Om hospitawonen mogelijk te maken, moest Stad Gent eerst haar stedelijk bouwreglement aanpassen. Eigenaars van een eengezinswoning kunnen nu wel, onder bepaalde voorwaarden, een kamer verhuren aan een persoon die geen deel uitmaakt van het gezin. Het project krijgt steun van de Provincie Oost-Vlaanderen.

 

Win-winsituatie

 

“Hospitawonen is een sociaal project, dat voor beide partijen een win-winsituatie inhoudt”, stipt OCMW-voorzitter Rudy Coddens aan. “In ruil voor een verminderde huur springt de student bij in het huishouden: af en toe boodschappen doen, eens koken, een klusje doen. Het is zeker niet de bedoeling dat hij of zij verzorgende taken opneemt. Hospitawonen is ook ideaal voor studenten die graag in een huiselijke sfeer wonen, met gemeenschappelijk gebruik van de keuken en de badkamer. Hier bijvoorbeeld beschikt de studente ook over een fraaie stadstuin.”

 

“De senior heeft elke dag gezelschap. Er zijn afspraken dat senior en student elke week een paar keren samen eten of ontbijten. En de senior krijgt maandelijks huur gestort”, vervolgt Rudy Coddens. “Veel senioren wonen in een te groot en daarom soms ook te duur huis en voelen zich soms eenzaam. Met hospitawonen kunnen ze in hun vertrouwde omgeving blijven wonen, voelen ze zich veiliger en krijgen ze er gezelschap bovenop.”

 

Goede match

 

“We wilden zeker niet overhaast te werk gaan. Het was vooral kwestie om een goede match te vinden tussen student en senior. En daarvan zijn we met ons eerste koppel zeker”, zegt projectleider Jan Lambrecht. “We hebben vele gesprekken vooraf gevoerd, er zijn duidelijke afspraken gemaakt en we voelen dat het klikt tussen die twee. Eén van de afspraken is bijvoorbeeld dat de student, zoals iedere andere kotstudent, op haar kamer bezoek mag ontvangen, maar met respect voor de (nacht)rust van haar kotbazin en de omwonenden.”

 

De student is een meisje van 18 jaar, dat aan haar eerste jaar chemie begint. De senior is een dame van 80 jaar, die gewoon is om met jonge mensen om te gaan. Het contract gaat in op 1 oktober en loopt tot het einde van het academiejaar. Intussen lopen er ook nog gesprekken met andere kandidaat-koppels.

 

Geïnteresseerden kunnen zich nog altijd aanmelden via coördinator Kaat De Smet op tel. 09 266 95 96 of student.inhuis@ocmwgent.be

 

In dit geval kiezen senior en student er uitdrukkelijk voor om geen interviews aan de pers te geven. Wij willen graag hun privacy respecteren en hopen dat u zich hierin kunt vinden.

 

Meer informatie over het project:

http://www.ocmwgent.be/OCMW/Home/Nieuws-op-alle-sites/Nieuws-op-alle-sites-Gezocht-senioren-en-studenten-voor-hospitawonen.html