OCMW-woonzorgcentrum Het Heiveld krijgt stadslandbouwtuin die producten levert voor nieuw pop-uprestaurant
donderdag 13 maart 2014
Awareness Tornooi KAA Gent Homeless op 25 juni
vrijdag 20 juni 2014

Jonge leefloners begeleiden rusthuisbewoners naar thuismatch van KAA Gent

Jonge leefloners die bij het OCMW Gent het activeringstraject ‘Extra Time’ volgen, bezorgen enkele bewoners van het OCMW-woonzorgcentrum Het Heiveld een onvergetelijke uitstap. Op zaterdagavond 12 april begeleiden ze de senioren, die in een rolstoel zitten of slecht ter been zijn, naar de voetbalmatch tussen KAA Gent en Waasland-Beveren in de Ghelamco Arena.

 

‘Extra Time’ is een project van de Emancipatorische Werking van OCMW Gent. Het richt zich tot jongeren tussen 18 en 25 jaar die nog niet klaar zijn voor een opleiding of tewerkstelling. Via vorming, groepsactiviteiten en vrijwilligersopdrachten wil men hen activeren en aan hun attitudes en competenties werken.

 

Laagdrempelig

 

“De groep komt minstens anderhalve dag per week samen. Regelmatig zijn er activiteiten die aansluiten bij hun leefwereld zoals sport, en voetbal in het bijzonder, en multimedia”, leggen Joost Neukermans en Kristof Jonkers, begeleiders bij de Emancipatorische Werking, uit. “We werken zeer laagdrempelig. Het is voortdurend dansen op een slappe koord. Je moet de lat hoog genoeg leggen, maar niet te hoog anders blijven de jongeren weg. Door sterk in te zetten op het groepsgevoel, leggen we op een positieve manier druk. Het is de groep die elkaar motiveert.”

 

Regelmaat en structuur

 

“Extra Time brengt regelmaat en structuur in het leven van de jongeren en haalt hen uit hun isolement. Ze leren nieuwe mensen kennen en wisselen ervaringen uit met leeftijdgenoten die in hetzelfde schuitje zitten. Zo bouwen ze meer zelfvertrouwen op en krijgen ze meer vat op hun leven. Vanuit die dynamiek kunnen ze stappen zetten naar werk” kadert OCMW-voorzitter Rudy Coddens.

 

Ook dit jaar begeleiden jongeren van Extra Time bewoners van het woonzorgcentrum Het Heiveld naar een thuismatch van KAA Gent.  In het rusthuis zitten enkele fervente Buffalo-supporters. Maar zelf naar een wedstrijd gaan, lukt niet meer. “Voorgaande jaren was deze activiteit telkens een groot succes”, zeggen Joost en Kristof. “De bewoners waren enthousiast dat ze nog eens live een match van KAA Gent konden bijwonen. En onze jongeren zagen hun zelfbeeld en eigenwaarde enorm opgekrikt door de vele felicitaties en schouderklopjes die ze kregen.”

 

Grote verantwoordelijkheid

 

De jongeren dragen ook een grote verantwoordelijkheid. Ze brengen de mensen naar hun plaats in het stadion, kijken voortdurend of ze iets nodig hebben, waken over hun veiligheid en melden als er iets fout gaat. Kinesitherapeuten van het OCMW leren hen hoe ze met een rolstoel moeten rijden, waarop ze moeten letten en hoe ze iemand het best kunnen helpen.

 

OCMW Gent zet al langer in op intergenerationele projecten. Jongeren worden gemotiveerd door het gezelschap van ouderen en er valt in beide richtingen veel van elkaar te leren.

 

 

Opstap naar werk als verzorgende

 

 

“En wie weet kan dit voor de jongeren een opstap zijn naar vrijwilligerswerk in het woonzorgcentrum”, stippen de begeleiders van Extra Time aan. “Sommigen uit de groep hebben een opleiding als verzorgende gevolgd. Voor hen kan dit een stimulans zijn om werk in die richting te zoeken of om de draad weer op te pikken, hun studies af te maken en alsnog hun diploma te behalen.”

 

“Voor deze activiteit werkt ‘Extra Time’ samen met ‘Voetbal in de stad’ vzw, de communitywerking van KAA Gent, vult Resul Tapmaz, voorzitter van de vzw, aan. “Via allerlei projecten wordt het maatschappelijk engagement van KAA Gent structureel uitgebouwd”.

 

 

Praktische Informatie

Zaterdag 12 april om 18.30 uur halen de jongeren de bewoners van Het Heiveld op aan het woonzorgcentrum, Antwerpsesteenweg 776, 9040 Sint-Amandsberg. Ze brengen hen naar de match in de Ghelamco Arena die start om 20 uur, en wonen de wedstrijd samen bij. Na afloop brengen de jongeren de senioren terug naar Het Heiveld.

Indien u meer informatie wenst, kunt u contact opnemen met:

 

Geert Roggeman, directeur OCMW woonzorgcentrum Het Heiveld, 0479 79 09 54, en Philippe Bultinck 0473 73 13 56

 

Nel Martens

Communicatieambtenaar OCMW Gent, 0473 33 77 53

 

 

Met vriendelijke groeten

 

OCMW Gent is er voor iedereen.
Het Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn van Gent heeft als missie het welzijn van elke burger te verzekeren. Met prioritaire aandacht voor kwetsbare groepen streeft OCMW Gent naar een menswaardig leven voor elke Gentenaar.
De dienstverlening van OCMW Gent is georganiseerd rond 6 thema’s: geld, gezondheid, rechten, vrije tijd, werk en opleiding, wonen.
Voor meer informatie kunt u terecht op www.ocmwgent.be